Op onze camping in het zonnige zuiden staat iedere ochtend een blauw autootje geparkeerd naast een mooie plataan.
Na wat spotwerk kom ik er achter dat het vehikel toe behoord aan de klusjesman monsieur Jean Jupe. Hij ziet er zo uit als zijn wagen; gebotst, gedeukt en versleten. Toch is Jean Jupe ergens begin veertig. Vlasjes grijs haar komen onder zijn baret vandaan en zijn aardbeien neus verteld het verhaal van een zeer goed Frans gebruik. Gebronsd snoeit hij de heg en met een Gitanes maïs bungelend in zijn rechter mondhoek stamelt hij een zacht bonjour in antwoord op onze groet.  Het naseizoen nadert en dat is te merken aan de bezigheden van Jean Jupe. De lege plekken worden niet meer opgevuld en dat geeft hem meer ruimte om met zijn maaitractor het terrein over te crossen. Al dagenlang horen we van ’s morgens tot ’s avonds het vrolijke geluid van de snoeier en maaier van onze vrolijke Franse vriend.
Om de Franse geneugten enigszins in te tomen en ook andere spieren te activeren dan de verwerkers van liflafjes, zwemmen we iedere ochtend baantjes in het mooie zwembad. Op onze slippers slenteren we langs bejaardencampers en jongegezinnencaravans. Voor deze laatste staan de nieuwbakken vaders en moeders met diepe wallen en chagrijnige koppen ons na te staren. Weer een nacht niet geslapen door jankende en krijsende koters. Leve het luchtbedje. Meestal hebben we het bad voor ons zelf en spartelen we in alle eenzaamheid enkele kilometers.
Deze morgen ben ik niet in het water, maar met de koters op stap naar de plaatselijke bakker en groenteboer. De purken zijn dit jaar onweerstaanbaar lekker. Terwijl Caat haar baantjes trekt doen wij ons te goed aan de eerste zak met fruit.
Wanneer we glimmend van het purkennat op onze gezichten de camping oplopen zien we het blauwe autootje van Jean Jupe. Behalve het ochtendritueel van krijsende baby’s missen we de snoei en maai geluiden. In bijna volmaakte ZEN toestand kijken we uit naar onze Franse vriend en luisterend naar de wat de zachte wind met zich mee voert.
In de verte hoor ik Caat gillen……….