De zondag spoel ik weg met witte wijn. De geuren van de houtkachel en de pompoentaart in de oven mengen zich en zorgen voor een onweerstaanbaar melange. Op de achtergrond het zachte pianospel van chopin. Toop loopt verkleed rond als sukkelman met een handdoek die op een cape moet lijken.

Zondagse taferelen, lazy sunday, dag van puur genot en ontspanning. Categorie brokken chocoladeletters. De regen geeft me een goede reden binnen te blijven, niets hoeft.  Voel geen druk. Realiseer me dat er balans is, althans in mijn hoofd. Lichamelijk is het ver te zoeken. Ben bang geworden om te hardlopen, bang te stranden in het bos. Ik stel het uit en schenk nog een glas in.

Sukkelman struint door het huis en knijpt in billen en borsten. in het voorbij gaan krijg ik een duw “SUKKELMAN!!!!” Hij duikt achter me langs en rent de trap op naar boven. Een halve minuut later hoor ik M. gillen. Ik glimlach en sluit de deur.

In gedachten maak ik een salade van veldsla en geitenkaas. Denk aan Frankrijk, denk aan het bakkertje en voel de stilte van het platteland.

“SUKKELMAN!!!!!” Ruw word ik uit mijn gedachten gehaald.

Ik haal de taart uit de oven en schenk nog eens bij.  A table

Pompoentaart 

1/2 pompoen schillen en in stukken snijden. Stukken in een ovenschaal doen en olijfolie overschenken. Schaal 25 tot 35 minuten in oven zetten van 200 graden. Het vruchtvlees moet dan helemal zacht zijn. Bovenkant mag iets verkleurd zijn. Pompoen prakken en mengen met 125 ml slagroom.

Bladerdeeg ontdooien en springvorm bekleden. Pompoen in springvorm scheppen. Mengsel maken van 2 eieren, 1 eierdooier en 125 ml slagroom. Goed loskloppen met royaal zout/peper en salie. Mengsel over vruchtvlees schenken. Garneren met plakken gorgonzola. Springvorm 15 - 20 minuten in oven op 200 graden.

Smaakt lekker met pittige salade en brood